AV DÖNEMİ : Kalkan
balığı her zaman avlanabilsede, yumurtlama dönemi olan Şubat başı ila Mayıs
sonu arasında avlanılmasına göz yumamayız. Hem kendimiz bilinçlenelim hemde av
konusunda çevremizdekileri bilinçlendirelim.
TUTULABİLECEK YERLER
: Dibi kum olan suları sever. Dolayısıyla Kalkan avı için en verimli
avlaklar, dip yapısı kum olan plajlar ve kumsallardır.
Ayrıca denizin biraz dalgalı olması, yemin dipte hareket
ederek daha farkedilebiri olması açısından faydalıdır.
KULLANILABİLECEK
YEMLER : Kalkan avında Akyem adı verilen, İstavrit, Sardalye, İzmarit,
Hamsi, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yemler kullanılır.
Bunların arasında, çok bulunabilirliği ve etinin sert olmasıyla iğneden düşme
ihtimalinin zayıf olmasının yanı sıra, verimliliği ile de istavrit bir adım öne
çıkar.
Yemlerimizi iğnemize takarken, fileto halinde
takabileceğimiz gibi, balığı enlemesine 2-3’er santimlik dilimlere ayırıp,
döner şeklinde de takabiliriz. Kalkan balığının ağzı çok fazla açılabilir ve
yemi bir seferde yutar.
KULLANILABİLECEK OLTA
TAKIMI : Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kalkanın bir dip balığı olması
itibariyle, kalkan avında, klasik üçlü dip takımının yanı sıra, kalkan avı için
üretilmiş, yemi mümkün olduğunca dibe yaklaştırmaya yarayan, özel aparatlar
kullanılır.
Kalkan, kendini gömdüğü kumda beklerken, dipte ve dibin
hemen 15-20 cm
üzerindeki avlara saldırır. Yani kullandığımız takımda yemlerimiz, bu
civarlarda, mümkün olduğunca dibe yakın olmalıdır.
Ayrıca her ne kadar kalkan mücadeleci bir balık olmasa da,
yakalandığını anladığında kendini iyice kuma gömer ve vakumlar. Bu sebeple
kalkanı olduğu yerden kaldırmak bir hayli güçtür. Dolayısıyla kullanacağımız
misina ve iğneler, aşağıda da belirteceğim gibi, mümkün olduğunca sağlam
olmalıdır.
merhabalar,tek bir bilgiye bakayım derken birçok konu arasında keyifle sürüklendim,emeğinize sağlık..
YanıtlaSil