AV DÖNEMİ : Kefal
balığının belli bir av dönemi yok tur fakat Nisan ayıyla Temmuz ayı arasında
yumurtlama mevsimi olduğu için avlanmaması gerekiyor.
TUTULABİLECEK YERLER
: Sığ sularda kıyı boyunca dere ve nehir ağızlarında ve hatta içerilere
girip gezerler. Parçalanmış yemler , küçük karidesler, teke, ekmek gibi
yiyeceklerle beslenirler. Dolaşmaları devamlı olur,belirli bir yaşam bölgeleri
olmadığı için avlandığımız bölgede tutabilmek için bölge yem olarak
kullandığımız balıkların parçalarıyla veya
ekmek gibi yiyeceklerle yemlenebilir. Ekmek ,sardalye,kolyoz veya garos
kefal için kullanabileceğimiz en iyi yemlerdir. Kefal avı genellikle kıyıdan
yapıldığı için balığı ürkütecek ses ve görüntü vermemek gerekir.
KULLANILABİLECEK
YEMLER : Yem olarak ekmek kabugu ekmek ici,hamur ,kücük kücük kesilmis
sardalya ve karides parcalari ve kurtcuklar ideladir ve yemin kücüklügü
önemlidir. Yemleme yaparken en iyisi hergün avlanilan yerin düzenli bir sekilde
yemlenmesidir(baliga gidilmeyen günler dahil).
KULLANILABİLECEK OLTA
TAKIMI :
a- YÜZEY SARMASI
(KIBRIS) İLE KEFAL AVI
Bu balığın yemlenmesi, hem de yakalanması
amacını güder. Piyasada satılan 2
m kadar çapında mantar yada poliüratandan yapılan ortasından
tel geçirilerek halka yapılmış şamandıralar kullanılır. Halkanın birine beden
bağlamak amacıyla fırdöndü takılır ve buna beden bağlanır. Diğer halkaya 0.20 köstek misinası bağlanır.
Bağlantı noktasından 5 cm
sonra 1251-1522-1523 7-9 no arası iğneler
sıra ile direk kolsuz olarak kösteğe 4 cm ara ile bağlanır. İğne adedi 10 yada 15
olmalıdır. İğneleri kösteğe bağlama MİSİNAYA İĞNE BAĞLAMA kısmında gösterildiği gibi yapılır. Takım
hazırlandıktan sonra ekmeğin kabuk kısmından şamandıranın boyu kadar etrafını
saracak büyüklükte kesilerek şamandıranın etrafına sarılır. Alttan sarkan
iğneli kösteğin en sonundaki iğneden tutularak ekmeğin üzerinden dolanarak sarılıp son iğne şamandıraya sıkıca
saplanır. Ekmeğin dağılmaması için takımı çevirerek değil savurarak atmak
gerekir. Deniz çırpıntılı yada akıntılıysa bedene kurşun takılarak
sürüklenmemesi sağlanmalıdır. Kurşun ile mantar
arasındaki mesafe takımın kullanılacağı derinlikten 50 cm kadar fazla olmalıdır.
Bunu ayarlamak için takımı yemlemeden atarak su derinliği ölçülüp sonra
yemlemek gerekir.
Biraz daha
ustalaştıktan sonra kurşun ile mantar arasına birkaç tane daha iğne
bağlanarak dip ve orta sularda gezen
balıklarında yakalanma şansı arttırılır.
Aynı zamanda dip ve orta sularda gezen balığın bu yemleri takip ederek su
yüzünde bulunan esas olta kısmına yönelmesini sağlamış oluruz. Kullanılan
kurşun ağırlığı sürüklenmeyi önleyecek
ağırlıkta seçilmelidir..
b- ŞAMANDIRALI
SARKITMA OLTA İLE KEFAL AVI
İki delikli balon şamandıranın bir tarafına fırdöndü
vasıtasıyla beden bağlanır, diğer deliğine
1 m
boyunda köstek bağlanır. Şamandıradan 20 cm . sonra 15 cm . aralıkla 10 cm . boyunda iğneli üç adet
kol bağlanır. Kösteğin en sonuna da bir iğne bağlanarak takım tamamlanır. Bu
takımda kullanılan iğne ve misina ebatları diğer kefal takımındakilerle
aynıdır. Kefal avında genellikle ekmek kullanılır. İğneye ekmek içini takarken
ekmeği sıkmadan pamuk şeklinde takmalı, taktıktan sonra da iğne palasından
sıkılarak ekmeğin düşmemesi sağlanmalıdır. Ekmeğin boyutu iğneyi örtecek
büyüklükte olması yeterlidir. Bu takıma teke, karides veya yaprak yem takılırsa
melanur olan bölgelerde melanur takımı olarak da kullanabiliriz.
Kefal kıyıya yakın yerlerde bulunduğu için avcılığı
genellikle kıyı avcılığı olarak yapılır. Serbest bırakılan takımın yüzen
insanların bulunduğu bölgelerde kayması ve insanlara zarar vermesi mümkündür.
Dikkat edilmesinde fayda vardır. Bu yüzden yaralanan ve 15 seneyi iple çeken
balıkçı arkadaşım Naci Toktaş’a selam olsun!
c- MAKARASIZ KAMIŞLI
SARKITMA OLTA İLE KEFAL AVI
Bu tip kamışlar tatlı su ağızlarındaki
göletlerde tatlı suların durgun kısımlarında kullanılır. Bunun için 6 m boyundaki teleskopik
kamışlar kullanılır. Köstek ve bedenin toplam boyu en fazla kamış boyu kadar
olmalıdır. Kamış boyu kadar kesilen misina kamış ucuna bağlanır. Misinanın
diğer ucuna da 3-4 no üçlü iğne bağlanır. Üçlü iğneden kamışa doğru 15 cm sonrasından başlanarak 15 cm aralıklarla 10cm
boyunda üç adet iğneli kol bağlanır. Son koldan
50 cm
sonra misina kesilerek araya 3/0
fırdöndü bağlanarak takım tamamlanır. Sıra şamandıraya takmaya gelmiştir . bu
takımda dıştan takılabilen renkli çubuklu şamandıralar kullanılırsa estetik
açıdan daha güzel olacaktır. Hazırlanan takım yemlenmeden suya indirilir üçlü
iğne dipten 50 cm
yukarıda kalacak şekilde şamandıra takılır. Sonra takım yemlenerek suya yavaşça bırakılıp suyun değişik kademelerinde
bekletilerek avlanılmaya devam edilir.
Balığın yeme vurduğu nokta belirlenerek şamandıra buraya kaydırılır. Takımın
devamlı aynı seviyede kalmasına dikkat edilerek avlanmaya devam edilir . balık
yemi yedi ve yakalandığı zaman etrafında balık olduğunun hissedildiği
durmalarda takım çırpılarak çekilir,
etrafta dolaşan balıklar varsa üçlü kanca ile yakalama şansı aranır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder