AV DÖNEMİ : Sazan
balığının avlanma zamanı Arpa hasadının başlaması ile birlikte (Sirkülerde 1
Temmuz) başlar denmekle birlikte Ağustos ayı başlarında avlanmaya gitmek daha
doğru olur. Bunun nedenini ise şöyle izah edebiliriz. Ülkemizin coğrafi yapısı
güney bölgemizde yumurtasını döken balık iç anadolu bölgesinde daha dökmemiş
durumdadır bu durum kuzeye gidilince daha da uzar. Yumurta dökme zamanı yorgun
ve aç kalan balık bu zamanlarda oldukça sıkı bir beslenme rejimine girer. Daha
sonra bu durum azalarak yok olur. Eylül ve Ekim aylarında kışa hazırlık yapmak
için sıkı bir beslenme rejimine girer. Bu zamanlarda yakalanan balıklar daha
lezzetli olur. Şu hususta unutulmamalıdır. Kumlu bölgelerin balığı daha
lezzetli olur. Dibi çamurlu olan bölgelerde yakalanan balıkların etleri biraz kokar.
TUTULABİLECEK YERLER
:
a) Akarsularda
b) Göl veya
göletlerde
Akarsularda :Akarsularda
genel olarak akıntıya karşı durabileceği yerleri ve kıyıya yakın yerlerde
bulunan taş altları veya sazlık araları ile akıntının girdap (anafor) yapıp
boşalttığı alanları tercih eder. Bu konu ile ilgili çizimler aşağıda
verilmiştir.
Göl ve Göletlerde : Göl
veya göletlerde tercih ettiği yerler ise göle akan dere ağzı, sel sularının
göle aktığı yerleri, sazlık önleri, kayalıkların suda girinti yaptığı
bölgeleri, ağaç kalıntılarının olduğu yerleri ve ağaçlıkların suya gölge
yaptığı bölgeleri tercih eder. Bu bölgeler genel olarak genç balıkların tercihi
olur yaşlı ve büyük balıklar derinlerde bulunur.
KULLANILABİLECEK
YEMLER : Sazan balığı için kullanılan yemler şunlardır. Solucan, hamur,
haşlanmış mısır, düdük makarna (Az haşlanmış), mısır unu, un, şeker, vanilya ve
diğer kokular, peynir suyu, balık unu, ayçicek yağı, ayçiçeği küspesi, mısır
küspesi, kuru üzüm, civciv yemi, yumurta, soya unu, kedi köpek maması gibi.
Burada amaç yemlere koku ve tat vermekten ibarettir.
Bu malzemelerden değişik yem tertipleri üretmek mümkündür.
BOİLİ:
Sazan için en birinci yem.(Özellikle büyük balık için )
Hazırlanması ve alıştırılması eziyetli, ancak verim oranı maksimum. Ama ilk
balığınızı alabilmeniz için yemleme şart.
SOLUCAN:
Sazanın dayanamadığı bir yem, bence boili den sonra ilk
numara. olumsuz bir tarafı var, küçük sazanlar da bayılıyor. Ufak sazanların
dolaşmadığı derinliklere atarsanız, büyük sazan yakalama şansınız artar.
MISIR:
Konserve mısır, kolay iğneden kurtuluyor, ufak sazanlar,
kızılkanatlar didikliyor. Koçanından koparılmış taze mısır daha verimli, ama
her sezon bulunamıyor. Bir de küllü kart mısır var, daha iri taneli, daha
sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba
kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla birlikte kaynatılıyor.(Zarını
patlatıp, şişmesi için.) Taze olarak kullanılırsa daha iyi olur.
ET KURDU:
Eti uzun bir süre açık havada beklettiğiniz zaman kutlar
oluşuyor. İğneye ucundan öldürmeden 2-3 tane takılırsa balık geliyor. Ama ufak
balıklar çabuk atlıyor.
AYÇİÇEK KÜSPESİ:
Kalın bir kibrit kutusu kadar kesilmiş preslenmiş ay çiçek
küspesi etrafına serbest halde 6-7 ad.1-1,5 cm .lik köstekler bağlanıyor. İğnelere mısır
veya solucan takılırsa verim artabilir. Malzemecilerde hazır olarak satılıyor.
YAYLI OLTA:
Yay biçiminde hazırlanmış çakmak büyüklüğünde tellerin içine
koku vermesi amacıyla hamur sıkılıyor. Ay çiçek küspesinde olduğu gibi
köstekler takılıyor. İğnelere mısır veya solucan takılıyor.
KENDİR TOHUMU:
Kendir tohumları çok ufak, kaynatınca bile oltaya takılacak
kadar olmuyor.
HAMUR:
Ekmek içi, mısır unu, un ile hazırlanıyor. Katkı maddesi
olarak vanilya, karabiber, tuz, kakao, bal, zeytin yağı, çiçek yağı, bal,
şeker, yumurta, akvaryum balık yemi, ayçiçeği küspe tozu, pekmez, misk-i
amber,malzemecilerde satılan özel kokular v.s. kullanılabilir. Ekmek içiyle
hazırlanan daha dayanıklı oluyor. Odunlu fırında pişmiş ekmek tercih edilmeli.
Matador fırında pişmiş ekmeğin verimi düşük. Hazırlanan hamurların dayanıklı
olması için hamuru karıştırırken içine pamuk katılabilir. İğneye takılacak
kadar yuvarlak yemler hazırlanıp, 5 dk. sıcak suda pişirilirse uzun süre
dağılmadan suda kalıyor.
ÇEKİRGE:
Çekirge yakalayıp takabilirsiniz.
CANLI BALIK ( GÜMÜŞ
):
Sazan irileştikçe vahşileşir. İri sazanların bulunduğu derin
sulara atabilirseniz şansınız yüksek olur.
MISIR KÜSPESİ:
Ay çiçek küspesi gibi kullanılır.
MAKARNA:
Hafifçe haşlanmış düdük makarna kullanılıyor.
DANABURNU:
İri sazanlar için geçerli.
KURU ÜZÜM:
İri, siyah üzüm.
İRMİK:
Bulunduğunuz gölün suyuyla ıslatıp macun haline gelene kadar
karıştırarak kullanın.
KAŞAR PEYNİRİ:
Küp halinde kesilip takabilirsiniz.
DUT:
Taze dut tercih edin eğer mevsim itibarı ile bulamazsanız
kurusuda olur yalnız pekmezde bekletilmiş halde kullanırsanız şansınız
kuvvetlenir.
PATATES:
Çiğ veya hafifçe haşlanmış olarak iğneye takabilirsiniz.
HUBUBAT:
(Kuru fasulye, bakla, bezelye,nohut vb.): İyice pişirip
hamur halinde kullanabilirsiniz.
TAHIL:
(Buğday, arpa...): Küçük sazanlar bayılıyor. Ama, mısır
taktığınız iğnenin ucuna geçirilebilir.
KULLANILABİLECEK OLTA
TAKIMI :
a) Dip oltası ile
b) Şamandıralı
oltalar ile
a) Dip oltası : Bu
avlanma şekli eğer 3 oltanın üzerine çıkarsa amatör balıkçılık sayılamaz. O
nedenledir ki sirkülerde belirtilen ;
" İÇ SULARDA AMATÖR BALIKÇILIK; ÜZERİNDE EN ÇOK 2 İĞNE
BULUNAN TEK VEYA BİRER İĞNE BULUNAN 2 OLTA İLE YAPILABİLİR. BUNLARIN DIŞINDAKİ
HER TÜRLÜ AVLANMA VASITALARININ KULLANILMASI YASAKTIR. ANCAK KÜSPE İLE SAZAN
AVINDA VE EKMEK İLE KEFAL AVINDA BEDENİN AYNI NOKTASINDAN ÇIKAN İKİDEN FAZLA
KÖSTEK KULLANILABİLİR. OLTA UCUNA AĞ (TIRIVIRI) V.B. ARAÇLAR TAKILARAK AVCILIK
YAPILMASI YASAKTIR "
Küspeli Dip oltası : Piyasadan
alınacak olan 2 x 2 veya 4 x 4
cm lik küspeler ortasından matkap vasıtası ile delinir.
Bu delikten piyasada bulunabilecek vidalı takıma monte edilir. Üstünden veya
altından 3 veya 4 adet iğne bağlanır. İğneler bağlandıktan sonda Bedene 30 - 40 cm sonda bir fırdöndü
bağlanır ve diğer ana beden 50
metre veya daha fazla makaraya sarılır. Av yerinde
iğnelerin ucuna hamur, mısır, üzüm takılarak atılır. Küspe (mısır - ayçiceği)
kokusu ve içerdiği yağ nedeni ile balığı çağırır. Boşluğu alındıktan sonra
Kıyıya çakılan ucu çentikli kazığa iliştirilir makara geride bir taşa bağlanır.
Kazık ile olta arasına zil takılır balık oltaya geldiği zaman bu zil çalarak
ikaz eder. Aynı olta takımı mısır küspesi ile de yapılır. Prensip aynıdır.
Hamurlu Dip Oltası : Piyasada
bulunabilen ağırlıkla yay alınır. Küspeli oltada olduğu gibi iğneler ve
fırdöndü bağlanır. Hamur (TERTİPLERİ YEMLER BÖLÜMÜNDE VERİLMİŞTİR) bu yayın
içine sıkılarak doldurulur, iğneler mısır veya üzüm takılarak bu hamura
yapışması sağlanır ve suya atılır. kıyıdaki kazığa bağlanır ve zil takılır.
Boili (Pişirilmiş hamur topları) Dip Oltası : Bu olta türü ülkemizde
uygulanmağa yeni başlayan bir av türüdür. Aşağıda verilmiştir. Tek sorun Avrupa
da kilo ile satılan yemlerini sizin yapmanızdır. Ancak bu avlanma şeklinde
avlanılacak bölgenin çok iyi yemlenmesi gerekmektedir. Yem yapımı bölümünün 8.
maddesinde anlatılmıştır.
b) Şamandıralı sistem
: Bu sistemde amaç balığın yakalanıp yakalanmadığını görmek için kullanılan
dikkat çekici renklere sahip şamandıralardır. Yapımı çok basittir. Elle ve
kamışla atılması kolay ve kullanışlıdır. Misinanızı yere sağmadığınız için
dolaşmaz balığı kıyıya çekmekte çok kolay olur.
Makinede sarılı 0.35 iyi bir misinaya önce stoper takılır bu
suyun derinliğini ayarlamak için en iyi yöntemdir ve atış sırasında size büyük
kolaylık sağlar. Stoperden sonra gezer şamandıra ve hemen arkasına gezer kurşun
ve fırdöndü takılır. 40 - 50
cm lik ucuna iğne takılı iğne fırdöndüye bağlanır. Suya
atılan olta şamandıra ile birlikte suya dalıyorsa su derin demektir bu durumda
stoper yukarıya doğru çekilir ta ki şamandıra suda diklemesine durana kadar
ayarlama devam eder ucuna mısır, üzüm, hamur, solucan takılır. Burada dikkat
edilecek en önemli husus yemin balık önce koku ile çağırılıp daha sonra da
görülmesinin sağlanmasıdır. Dibin yosunlu veya bitkili olması yemin görülmesini
etkiler.
Merhabalar,
YanıtlaSilGöletimizde bir yıldir yavru sazanlar aldik . Merak ettigim ne zaman yumurtlayacaklar Bilgisi olan var mi
Simdiden tešekkürler