TURNA BALIĞI


AV DÖNEMİ : Turna balığının üreme dönemi karlar eridikten hemen sonra başlar ve Mayıs ayında sona erer. Doğal olarak bu dönemde turna balığının avlanması yasaktır.

TUTULABİLECEK YERLER :

ASARTEPE BARAJI : ANKARA / AYAŞ
ANKARAYA UZAKLIĞI 70 Km.
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-İn balığı-Kefal-Turna

ÇAMLIDERE BARAJI : ANKARA / ÇAMLIDERE
BULUNAN BALIK TÜRLERİ A.Sazan-Kefal- Turna

AKYAR BARAJI : ANKARA / KIZILCAHAMAM
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-Kefal-Levrek-Bekir-Turna-Gümüş

EĞREKKAYA BARAJI :ANKARA / K.HAMAM
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan- Levrek - Karabalık- Kefal-Turna

KESİKKÖPRÜ BARAJI : ANKARA - BALA / K.KALE - ÇELEBİ
ANKARAYA UZAKLIĞI 125 Km.
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-Turna-Alabalık-Sudak-Yayın Balığı-Kefal-Kadife
Gümüş-Kerevit

KURTBOĞAZI BARAJI : ANKARA / KAZAN
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-Kefal-Turna-Levrek –Gümüş

BAYINDIR BARAJI : ANKARA / KAYAŞ
ANKARAYA UZAKLIĞI 12 KM
BULUNAN BALIK TÜRLERİ A.Sazan -Sudak-Kadife

DİKİLİTAŞ GÖLETİ : ANKARA / GÖLBAŞI/HAYMANA
ANKARAYA UZAKLIĞI 55 Km.
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-Turna

MOGAN GÖLÜ : ANKARA / GÖLBAŞI
ANKARAYA UZAKLIĞI 20 Km.
BULUNAN BALIK TÜRLERİ Sazan-Yayın-Kadife-Turna-Yemlik Gümüş balığı

Buradakiler benim bildiğim ve gördüğüm yerler. Genel olarak yaşadıkları yerler hakkında şunları yazabilirim.
Turna balıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve kısmen Asya'da bulunur. Bol su bitkileri bulunan ama temiz sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye'nin özellikle kuzeyinde ve büyük ırmakların İç Anadolu'ya düşen kesimlerinde ve iç Anadolu'da da bulunur. Kuzey turna balığı (Esox lucius) 1,5 metre uzunluğa ve 35-40 kilo ağırlığa kadar varabilir, ama bu büyüklüktekilere rastlamak nadirdir.

KULLANILABİLECEK YEMLER : Turna genellikle hareketli her şeye saldırır. Ancak hava koşullarına, suyun berraklığına göre bazen yem seçtiğide olur. Turna için en ideal yem SASİDİR. Sasiden sonra Mepss gelir.Eğer takım çantanızda bu iki yemden çeşidiniz varsa başka yeme ihtiyaçınız yoktur. İdeal mepss ler söğüt yaprağı şeklinde yüzeyi balık sırtı beyaz holigram kağıtlı olanlar ve Yüzey kırmızı noktalı renkte olanlardır. ( özelikle comet 4 numara) Mepss seçerken 3 no'dan başlayıp 5 no'ya kadar olanlardan yanınızda bulundurun. 5 nolu olanı otun az olduğu derin yerlerde kullanırken 3 numarayı derinliğin az olduğu otlu bölgelerde 4 numarayı ikisinin ortası yerlerde kullanırsınız. 5 no fiyatının pahalı, ağırlığının fazla olması sizin için tercih nedeni olmasın. Bunlarla avlanabileceğiniz yerler yurdumuzda fazla yok, olta kutunuzda en fazla iki tane bulundurun. 4 ve 3 no lar bizim avlaklar için ideal dir.

KULLANILABİLECEK OLTA TAKIMI : Bu avda takım ve teknik çok önemlidir. Kamış seçimi iki şekilde belirlenir. Tekneden avlanıldığında kısa (160-180 cm), kıyıdan avlanıldığında ise uzun (240-300cm) ve sağlam kamışlar kullanılmalıdır. Sasi veya kaşıkla yapılacak avda fazla hareket edileceğinden mümkün olduğunca hafif kamış ve makine kullanılmalıdır. Makine güçlü, 100 metre, 0.25 mm misinanın sarılabileceği özellikte olmalıdır.. Ben kendi adıma sararken ses çıkarmayan ve debriyajı olan makinaları tercih ederim. Çok büyük balıkların bulunmadığı sularda 0.25-0.28 mm kaliteli misinalar kullanılmalıdır. İri bir balık yakaladığınızda ancak debriyaj vasıtasıyla onu yavaş yavaş yorarak yakalayabilirsiniz. Turna avcılığının en zevklisi ve ustalık isteyeni, sahte yemle yapılan avdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder