AV DÖNEMİ : Zargana
avı 1 Nisan-1 Temmuz arasında yasak olup bu dönem dışında günde en fazla 5 kg balık avlanmasına izin
verilir.
TUTULABİLECEK YERLER
: Su yüzünde yemlenir. Sardalye, kolyoz,aterina ve hamsi gibi balıklarla
beslenir. Saldırgan bir yapıya sahip olduğu için gücünün yettiği her balığa
saldırmaktan çekinmez. Aynı zamanda her türlü balığa saldırmaktan çekinmez.
Aynı zamanda da hemen hemen her türlü balığın avlanılmasında yem olarak
kullanılır. Sahile yakın bölgelerde devriye gezer, tatlı suların denize
döküldüğü yerleri çok sever 1.5
metre boyuna kadar büyüyebilir. Sırtı çekerek yapma
yemlerle avlanabildiği gibi tabii yemlerle gezici olta takımları ile kamışlı
takımlarla sahilden atıp çekme şeklinde de avı yapılır. Kullanılan misina ince
ve çekeri fazla kaliteli misina olmalıdır.
KULLANILABİLECEK
YEMLER : Zargana yakalamak için hem sahte yem hem de balık eti
kullanabilirsiniz.Sahte yemlerin başında balık malzemecilerinde satılmakta olan
ipek gelmektedir.Ama ipek daha çok teknede verim sağlayacağından kıyı alanlarda
avcılık için en güzel seçim balık eti olacaktır.Daha dayanıklı olduğu için
istavrit eti kullanabilirsiniz.İnanması zor olsa da zargana avını yapmak için
size 1 adet istavrit yetecektir.
KULLANILABİLECEK OLTA
TAKIMI : Zargana için kullanılacak sahte yem ile balık eti yem takımı aynıdır.Takımın su
üstünden gelmesi gerektiği düşünülürse kamışınızın klipsine takacağınız bir
zargana topu ve 2 kulaç misina bu takım için yeterlidir.Geriye yem seçimi
kaldığında ise yapılacak uygulama biraz farklıdır.Sahte yem kullanacaksanız bu durumda
tek bir iğne ile silikonunuzu bedene bağlayabilirsiniz.Kaşık ise kendisi 3
iğneli olduğu için ayrıca iğneye ihtiyacınız olmayacaktır.Kıyıdan zargana
yakalamak için ipek kullanacaksanız ipeğe de iğne takmanıza gerek yoktur.İpek
rengi sarı olursa av daha verimli olur.
Yem için
hazırlanacak takım ise 1 cm
ara ile bağlanmış 3 ardışık iğne ile tamamlanır.Bu takıma bağlanacak yem ise
daha mukavemetli olduğu için istavritten seçilirse uzun ömürlü
olacaktır.İstavrti önce tek taraflı fleto yapılır, sonra kuyruk kısmından
itibaren yukarı doğu 5 mm
kalınlıkta kesilir.Bu çıkacak parçanın uzunluğu en az 7 cm olmalıdır, bu yüzden yem
olarak kullanacağınız balığın büyüklüğünü iyi seçemelisiniz.Daha küçük olursa
yemin suda aksiyonu bozulacaktır.
Çıkardığınız şerit yemi bedene bağladığınız
ilk iğneden başlayarak oltanıza takın.Yemi ilk taktığınız iğnede bir tur
attırın ve bir tur helezon olmasını sağlayın.Bu sayede yeminiz suda dönecek ve
balığın ilgisini çekerek onu kendisine çağıracaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder