AV DÖNEMİ : Av
dönemleri il olarak değişsede genel olarak yasağı 1 Mart – 1 Temmuz tarihleri
arasındadır. İzin verilen minimum boyutu 90 cm olup 1 adete izin verilmektedir.
TUTULABİLECEK YERLER : Yayın balığı genelde dip balığı olduğundan
derin göllerde ve nehirlerde bulunur. Ancak küçük göl ve akarsularda da
bulunmaktadır. Derin sularda yaşadığı için yaşadığı bölge itibariyle,
nehirlerin dirsek tabir ettiğimiz suyun dönemeç yaptığı, akıntının yavaşladığı
dibi çamurlu bölgelerde, suya sarkan ağaç diplerinde bulunmaktadır. Yayın
genellikle gece yemlenen bir balıktır. Bu yüzden gündüz derin sulara çekilir.
Gece ise yemini aramak ve avlanmak için sığ sulara girerler. Yemini nehir içine
giren ağaç diplerinde, sazlık tabir ettiğimiz kamış önlerinde ararlar.
KULLANILABİLECEK
YEMLER : Yayın balığının iki türlü avı yapılmaktadır. Doğal yem
kullanılarak yapılan av ve sunî yem kullanılarak yapılan av. Yayın balığı
genelde gece yemlenen ve gece avını arayan bir balık olduğundan geceleri
bulunduğu suların sığ bölgelerinde, nehirlerde ise ağaç diplerinde, sazlık
önlerinde avını arar . Av zamanı gece geç saatler ve sabahın ilk saatleridir.
Etçil bir balık olduğundan tercih ettiği yemler solucan, sülük, kerevit,
kurbağa, canlık balık, kara ciğer, dalak, işkembe, su fareleri ve hatta su
kuşlarıyla beslenmektedir. Kısacası yayın balığı obur bir balıktır.
KULLANILABİLECEK OLTA
TAKIMI :
a) Dip Oltası
Bu olta türünde balığın büyüklüğünü göz önünde tutulmalı,
kalın misina veya dakron tabir ettiğimiz örme ip misinalar kullanılmalıdır.
Misina kalınlığı genelde 0.70
mm den 1.5
mm kalınlığında olmalıdır. Fakat 0.70 mm ve 1.5 mm lik misinalar
çoğunlukla bırakma oltalarda kullanılır. Eğer kamış olta kullanıyor iseniz
makinenize saracağınız misina kalınlığı 0.45 - 0.50 mm olmalıdır.
Kullanılan kamışlar ise sağlam atarı 100-200 Gr. olmalı, boyları ise tutulacak
bölgeye göre değişiklik gösterse de 3 Metre ile 4 metre arasında olmalıdır.
El oltası çok basit olup ana misinadan sonra bir fırdöndü kullanılmalı,
fırdöndü balığın büyüklüğüne göre sağlam olmalıdır. Beden ile dip kurşunu arası
köstek boyu ve köstek sayısına göre ayarlanmalıdır. Genelde köstek sayısı bölge
suyunun durumuna göre 2 veya 3 adet olabilir. Köstekler yine balığın tutulacağı
suyun durumuna göre köstek boyu 15-30 cm . arasında tutulmalıdır. Çünkü genelde
nehir ve akarsu dipleri ağaç kökleri ve sazlık olduğundan köstek uzunluğu kısa
tutulmalı ve hatta dip oltası uzun bir ağaç dalı kullanılarak derinliğe göre
olta askıda kalacak şekilde olmalıdır. Dip oltası genelde dibi temiz göl ve
akarsularda uygulanır. Yem olarak solucan, sülük, canlı veya ölü küçük balık,
karaciğer, dalak ve işkembe kullanılmalıdır. Eğer yem olarak kurbağa veya su
faresi kullanılıyor ise yem suya değecek şekilde bırakılmalıdır.
b) Şamandıralı Olta
Bu olta tipinde balığın bulunduğu bölgeye ve derinliğe göre
yemin belli bir derinlikte tutulmasını sağlamak amacıyla şamandıra kullanılır.
Kullanılacak olan şamandıra genelde yumurta şeklinde olmalıdır. Fakat
şamandıralı sistemde suyun derinliğine göre derinlik ayarlaması
yapılabileceğinden şamandıra gezer tip olmalıdır. Ana misina dan sonra
şamandıra takılıp şamandıranın kaldırabileceği ölçüde gezer kurşun köstek ile
kurşun arasında fırdöndü kullanılmalıdır.
İğne olarak Mustad 2300 serisi uzun pala 5 - 9 numaralı
iğneler kullanılmalıdır. Her iki olta türünde de kullanılacak olan iğne balığın
büyüklüğü göz önünde tutularak sağlam iğne tercih edilmelidir. Yem olarak
solucan kullanılıyor ise iğne büyüklüğüne göre yaklaşık 4 - 5 - 6 adet solucan
takılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder