AHTAPOT

AV DÖNEMİ : 1 Mayıs - 31 Ekim arası her cins ahtopotu avlamak yasak. Serbest olan kış döneminde ise avlanmaya yasak bölgeler hariç 1 kilo üstü olmak kaydı ile ahtapot avı serbesttir.

TUTULABİLECEK YERLER : Ahtapot kafadan bacaklılar grubuna girip ülkemizde karadenize yabancı fakat diğer denizlerimizde rastlanan bir canlıdır. Bu canlı genel olarak kaya diplerinde ve kaya oyuklarında bulunur. Taşlık alanlarda sıkca görülen bir canlıdır. Aynı zamanda ahtapotlar dibi kum ağırlıklı yerlerde de sıkça bulunur.

KULLANILABİLECEK YEMLER : Ahtapot kıyıdan yada tekneden kaşık veya sahte yemlerle avlanılır. Ülkemizde genel olarak zıpkınla avlanılsada ahtapot'u avlamak için sahte yem kullanılır.

AV ZAMANI : Ahtapot canlısı güneşin tam dik yada dike yakın vurduğu saatlerde muhtemelen yuvasındadır ve o saatlerde yuvanın dışına çıkmaz. Sabah ve akşam üstü serinliğinde giderseniz ahtapotumuzun yemlenmeye çıktığından emin olabilirsiniz.

KULLANILABİLECEK OLTA TAKIMI :

1) Sahte yem
2) 2 adet 2-3 no iğne
3) 0.35-0.40 mm. misina
4) Kurşun
5) Kurşunu geri geçiremiyecek fırdöndü

OLTA TAKIMININ HAZIRLANIŞI : Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi hazır sahte yeme bir veya 2 adet 2- 3 no iğne ince sağlam bir iple sıkıca sarılıp düğümlenerek sabitlenir.Yemin halkasına 0.35 veya 0.40 mm 50 cm beden misina,ucuna da kurşunu geriye geçirmeyecek kalınlıkta fırdöndü,Fırdöndünün boşta kalan halkasına da iki tarafı delikli olan ağ kurşununu 0.45 mm misinanın ucundan geçirerek fırdöndüye bağlanır.Burada dikkat edilecek nokta bağlanan iğnelerin kancaları yukarıya gelmesidir.

17 yorum:

  1. Selam.. Ben uzun zamandır ahtapot avlarım. En ağırı 8,780 kg. Sizin hazırladığınız av takımı 0,250 kg lık ahtapotu dahi, kayaya yapıştığında alamaz. Ben plastik su borularından 20 cm kadarını keserek, bir ucuna ucu yukarıdan çıkmak üzere deliğe kurşunu sıkı sıkı oturacak şekilde "3 lü çarpma" yı sıkıltırırım. Ucundan 30 cm misina ile dayanıklı sarı kare fırdöndüye bağlarım. Aynı fırdöndüye 250 gr lık kurşunu, çarpmanın 39 cd aldında yere sürecek ve çarpma aynı anda takılmadan yürüyecek şekilde bağlarım. Fırdöndünün yukarı kısmına ise 10 ar cm aralıkla beyaz yumuşak plastikten balık şeklinde kesilmiş en çok 4 adet-ideal 3 adet burunlarından açılan deliklerden ana misinaya sabitlerim. Ana misina 120 lik olmalıdır. Çünkü ben tekneden avlanırken bazen atılmış ağlara hatta iri bir ahtapotu bir otomobil lastiğine yapışmış halde çekmek zorunda kaldığımı bilirim. Boru nun üzerine içi açılmış kefal sapra istavrit gibi balıklardan birini ağ ipi ile güzelce ve sıkıca bağlayıp çarpma ucuna düğümleyiniz. Tekneden yapılan avlarda en az yere 45 derece açıdan akıntı veya rüzgarala akmalıdır. Rüzgar yoksa kürekle... Sevgiler..İyi avlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazmis oldugunuz yazi bana gercekten ilginc geldi bu yaziniza bir foto ile desteklerseniz super olucak bence

      Sil
    2. Yukarıdaki yazıdan birşey anladımsa beni evire çevire siksinler.

      Sil
    3. Gece ahtapot avlamirmi

      Sil
  2. Adım Yaşar İzcimen, İzmir Alaiağ Yeni şakran da yaşıyorum. Yaşım 60 kusur. 99 emeklisiyim. Bu şekilde ahtapot avlamayı uzun zamandır yapmakta ve iyi bir gelir ejde etmekteyim. Geçen yıl kilo üstü ahtapotun kilosu 15 TL idi. Bu yıl 8 TL ye kadar düştü Kilo altı yasak. Ama yine de 4 TL den alıyorlar. yazışma için; sinanyasar35@hotmail.com ..... Sev giler iyi avlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ahtapot herzaman bulunurmu

      Sil
  3. faceten msn adresinizi girdim yaşar izcimen ismi çıkıyor acaba sizemi ait bu adres.Ahtopot avı ile ilgili görüşmek için eklemek istiyorum sizi.Eğer mümkünse

    YanıtlaSil
  4. EVET BANA AİT. BEKLERİM

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. ben çanakkale bozcaada da yaşıyorum yukarıda söylenen olta cinsini yani su borusuna igne sabitleme ile yapılan oltayı kullanıyorum bende ama biraz farklı oltaları tüpte ısıtıp güzelce kızdırıp su borusuna yapıştırıyorum ön tarafına parlak saçlardan kesilmiş plakaları baglıyorum ve misina yerine kalın ag iplerinden kullanıyorum misina büyük ahtapot yada takılma esnasında elinize zarar verebiliyor ayrıntılı bilgi edinmek isteyen arkadaşlar adalim17@hotmail.com adresinden detaylı bilgi paylşımı yapabilirim

    YanıtlaSil
  11. Hangi ayda yumurtlama ya geliyorlar acaba

    YanıtlaSil
  12. Genel olarak hangi şehirlerde ahtapot var bir bilginiz var mı yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil